2012. július 29., vasárnap

Nem mindig könnyű...

Kedves, szeretett barátaink, lénykedvelők :) Mostanában egyre több esetben találkozunk egy olyan jelenséggel, amiről azt gondoljuk, hogy beszélnünk kell, őszintén, nyíltan, szeretettel. Mindannyian tudjátok, hogy a csapat tagjai amellett, hogy a pályázatokra elkészítik a szebbnél szebb lényeket teljesen saját költségen, megkereshetőek egyéni megrendelésekkel is. Ezzel kapcsolatos a jelenség, amelyről most írunk..
aki kedveli a tevékenységünket, az ne sajnálja rá az időt, legyen szíves olvassa végig.....

 Kedves Lénykedvelők!

Szeretnélek titeket egy kicsit bevezetni a kulisszák mögé. Ennek az az oka, hogy sajnos nagyon sokan azt hiszik, hogy mi valami nagyon gazdag jótékonysági egylet vagyunk és ha megrendelésre varrunk, az is szinte ingyen történik

Egyre több alkotónk megrendelését vonják vissza a megrendelők, amikor az anyagiak szóba kerülnek.
Tudnotok kell, hogy hiába egyszerű egy rajz, sokszor a megvarrása, az elkészítése nem olyan egyszerű.
Kezdődik ott a dolog, hogy meg kell látnunk a rajzokban a figurát. Ezután jócskán el kell gondolkoznunk azon, hogy hogyan készítsük el a szabásmintát…..szerintem ez egy külön szakma, de nekünk ezt magunknak kell kitalálni…aztán jön egy próbavarrás, hogy jó lett-e az elképzelésünk….ha igen, akkor szuper, he nem, akkor kezdjük előröl.
Amikor megvan a szabásminta, jön az újabb agyalás…milyen anyagból legyen. Van, amikor a megrendelő külön kéri az anyagot…bébiplüss, pamut, stb. Tudnotok kell, ezek nem túl olcsó dolgok. De sajnos már egy egyszerű karton sem az.
Kitaláltuk az anyagot…jó esetben van otthon olyan, rosszabb esetben nincs. Kezdődik az utánajárás…boltok, webáruházak…….rendelés, várakozás, plusz postaköltség.

 Végre, megvan az anyag és közben megvettük a többi hozzávalót…cérna, gomb, fonal, festék, tömőanyag, flitter, gyöngy, szalag….soroljam? Ugye, ne…
Nekikezdünk a szabásnak varrásnak. Innentől, sűrű köd ereszkedik az agyunkra és semmi más nem létezik számunkra, csak a lények. Család éhezik, kutyák vijjognak, férj kétkedve figyel, gyerek rugdossa a varrógépet…de mi ezt nem érzékeljük…csak varrjuk, csináljuk. Közben imádkozunk, hogy a család ne költözzön el, amíg mi varrunk!
Beletesszük szívünket, lelkünket. Tudom, nem én vagyok az egyetlen, aki attól a perctől kezdve, ahogy a lénynek elkészül az arca, beszélget vele…..mert él, mert létezik, mert lénykedik. Csúnyán néz, megszúr, visszabeszél. Bizony! Nem…nem vagyok dilis. Ez így zajlik.
Tehát, megvarrjuk a lényt…belevarrjuk a logót, feldíszítjük és megy fényképezkedni. Mert azt is muszáj! Mert kell, hogy maradjon róla emlék.

Ahogy könnyes búcsút vettünk tőle, becsomagoljuk, bombabiztosan, nehogy megsérüljön és irány a posta….ajánlva, hogy nehogy elvesszen, elsőbbségivel, hogy gyorsan odaérjen…ugye azt nem kell mondanom, hogy a posta mennyibe kerül. Ezt mi sajnos nem tudjuk bevállalni, ezt nektek kell.

Innentől már csak az izgalom van, hogy odaér-e, hogy tetszik-e, hogy kapunk-e valami visszajelzést…mert sajnos, van, amikor nem.

 Szóval kedves érdeklődők, rajongók és leendő megrendelők. Amikor egy óraadó tanár 1200-1500 Ft-ért ad egy órát minimum….akkor sok, ha mi legalább 800-1000 ft órabért számolunk magunknak? Ugye nem? Ismerve az alapanyag árakat…..mondjam tovább? Akárhogyan próbáljuk szépíteni, sajnos 4000 ft alatt nem tudjuk vállalni a lénykészítést. Ez egy átlagos méretű, nem túl bonyolult figura ára. Tudom, hogy a kínai piacon olcsóbban vesztek meg egy plüssfigurát, de az nem egyedi, nem kézműves munka és olyan mindenkinek lehet….lénye, meg csak annak az egy kisgyereknek, aki megrajzolta. Gondoljatok bele….mi ér többet? Ezt mindenkinek a lelkiismeretére bízom. Annyi vacakért, műanyag baromságért dobunk ki az ablakon több ezer forintokat….tényleg sok ez, amit mi kérünk, valami olyasmiért, ami akár végigkísérheti a gyerekünket egy életen át?....nem várok választ, csak gondolkozzatok el rajta! Kérlek!
Ezt az irományt a csalódottság és a szomorúság hozta ki belőlem.
Ne csak akkor örüljetek velünk, amikor ingyen varrunk…..azt mi saját pénzünkből csináljuk, minket nem támogat senki. Egyszerű gyesen, munkanélkülin (vagy még azon sem) levő anyukák vagyunk….mi is napi gondokkal küzdünk, a varrás a depresszió ellen van és azért, hogy egy kicsit hozzájárulhassunk a családi kasszához.

Tudnotok kell azt is, hogy a pályázatos lényeket is ugyanolyan boldogan és lelkesen varrjuk, mint a megrendelteket….hogy a gyerekkórházaknak és gyerekotthonoknak is szeretettel csináljuk a lényeket. Olyankor, nem jut eszünkbe, hogy ezért nem jár pénz. De segíteni is csak akkor tudunk, ha a mi munkánkat is megbecsülik mások.

 Köszönöm, ha elolvastátok, ha értitek, ha úgy gondoljátok igazam van.

Mi ugyanolyan lelkesedéssel fogunk ezután is lényt varrni, remélem, azért akad még, aki így is rendel tőlünk!

Szép napot mindenkinek!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése